fbpx

Littekenbehandelingen

Onze huidtherapeuten behandelen dagelijks patiënten met verschillende soorten littekens. Van simpele littekens die zijn ontstaan door een val, tot complexe brandwondenlittekens, littekens die zijn ontstaan na een operatie of keloïd littekens. Tijdens het gratis intakegesprek kijken wij naar het litteken en geven wij een realistisch beeld van wat voor behandeling er mogelijk is en het te verwachten resultaat. Achter sommige verhalen zit emotionele bagage, waardoor het moeilijk is voor patiënten om erover te praten. Onze huidtherapeuten zullen er altijd naar streven om zo goed mogelijk te luisteren naar uw verhaal en u te steunen in het proces.

Waarom lasertherapie bij littekens?

Wilt u uw littekens laten verminderen? Littekens zijn door middel van lasertherapie goed te behandelen. Onze huidtherapeuten werken met fractionele lasers of een CO2 laser voor littekens. Het kenmerk van deze lasertypes is dat deze laser microkolommen van warmte in de diepere huidlagen maakt, waardoor elastine en collageen word gestimuleerd. Het weefsel rondom de zones blijft hierbij intact, waardoor een snelle celvernieuwing plaatsvindt.

Fractionele lasertherapie bij littekens

Onze huidtherapeuten behandelen littekens met gefractioneerde lasertherapie. Gefractioneerde lasertherapie is zeer geschikt voor littekens. Het laserlicht maakt kleine gaatjes in de huid, waardoor het weefsel wordt gestimuleerd tot aanmaak van nieuwe cellen. De huid gaat zich vernieuwen en opnieuw collageen en elastine aanmaken.

Fractionele laserbehandelingen worden ook ingezet bij de volgende littekens:
Keloïd littekens
Atrofische littekens
Hypertrofische littekens
Automutilatie littekens
Brandwonden littekens

CO2 lasertherapie bij littekens

Diepere littekens worden behandeld met CO2 lasertherapie. CO2 lasertherapie is geschikt voor littekens die eruit zien als diepe putten, gaatjes, groeven, en diepe littekens. De CO2 laser infiltreert dieper in de huidlaag door middel van twee verschillende standen: Deep FX en Active FX. Hoe groter de spotsize (grootte van laserstraal), hoe minder diep de laserstraal infiltreert in de huidlaag. De Deep FX wordt dus veelal gebruikt voor diepe littekens. Active FX is vergelijkbaar met fractionele lasertherapie, maar gaat net iets dieper dan normale fractionele lasertherapie. Vaak wordt er ook een combinatie van beiden tijdens 1 behandeling gedaan, dit heet de Total FX. Hierbij is het effect maximaal

Een CO2 laserbehandeling wordt ook ingezet bij de volgende huidaandoeningen:
Rimpels
Wratten
Fibromen (steelwratjes)
Rhinophyma 

Voor de laserbehandeling van littekens

Het is belangrijk om voorafgaand aan de laserbehandeling 4 weken niet bloot te zijn gesteld aan de zon. Dat betekent geen zonnebank of uitgebreid zonnebaden tijdens een zonvakantie. Uiteraard mag u wel gewoon buiten lopen. Als de zon fel schijnt, is het belangrijk dat u zich insmeert met een goede zonbescherming. Bijvoorbeeld de Actinica Lotion. Indien u littekens heeft in het gezicht, dient u met een gereinigd gezicht naar de behandeling te komen.

Tijdens de laserbehandeling van littekens

Gezien er verschillende behandelmethoden zijn voor littekens, voelen de methoden (fractional en CO2) verschillend. Bij fractionele lasertherapie voelt de laser aan als kleine speldenprikjes op de huid, het voelt prikkend en gevoelig aan. De CO2 laser gaat dieper in de huid en is daarom ook een heftigere behandeling. Een CO2 laserbehandeling voelt branderiger aan dan een fractionele laserbehandeling. Afhankelijk van de stand kan er in overleg van te voren verdovende worden aangebracht. Zowel bij een fractionele- als CO2 laserbehandeling wordt er gebruik gemaakt van een koelsysteem om de laserbehandeling minder pijnlijk en aangenamer te maken.

Na de laserbehandeling van littekens

Na de laserbehandeling van littekens krijgt u een koelpack van de huidtherapeut. Door de huid goed te koelen verdwijnt de zwelling na enkele dagen. Afhankelijk van de soort laserbehandeling (fractional of CO2) kan de roodheid tot twee weken na de behandeling nog licht zichtbaar zijn. Er kunnen ook korstjes ontstaan na de laserbehandeling. Het is belangrijk om de korstjes te laten zitten totdat deze er vanzelf afvallen. Door te proberen om de korstjes met krabben te verwijderen, bestaat het risico dat er nieuwe littekens ontstaan. Als de huid erg droog en schilferig aanvoelt, kunt u eventueel een neutrale vette crème aanschaffen. Deze kunt u vragen bij uw huidtherapeut. Tijdens het behandeltraject dient er altijd goed rekening gehouden te worden met UV-bescherming. De huid mag tot een maand na de behandeling niet zonder bescherming worden blootgesteld aan de zon of zonnebank. Anders kan er pigmentvorming bestaan op het behandelde gebied.

Te verwachten resultaat na de litteken laserbehandeling

Om littekens goed te behandelen zijn er gemiddeld 4 tot 6 laserbehandelingen nodig. Tijdens het intakegesprek stellen onze huidtherapeuten een persoonlijk behandelplan met u op. Daarin krijgt u alle advies over het aantal behandelingen, nazorg en kosten. Het uiteindelijke resultaat van de laserbehandeling heeft tijd nodig en zal niet gelijk na één behandeling zichtbaar zijn. Het resultaat verschilt bovendien per persoon en per soort littekens. Het te verwachten resultaat wordt uitgebreid besproken tijdens het intakegesprek. De huidtherapeut zal een realistisch beeld geven. Over het algemeen verminderen littekens behandelingen de oneffenheden, de diepte van de littekens, de roodheid van de littekens en verbetert het de huidstructuur. Zelfs bij oudere littekens die al jaren bestaan, worden door onze huidtherapeuten goede resultaten behaald. Het aantal laserbehandelingen hangt af van de ernst van de littekens. Gemiddeld adviseren wij 4 tot 6 behandelingen. De behandelingen zorgen ervoor dat littekens verminderden en de huidstructuur egaler wordt.

Vergoeding zorgverzekering

Littekens in het gezicht kunnen (gedeeltelijk) vergoed worden vanuit de aanvullende zorgverzekering. Vaak vergoeden zorgverzekeraars camouflagetherapie. Hoewel lasertherapie geen camouflagetherapie is, accepteert de zorgverzekering ook vaak een omschrijving van “camouflagetherapie middels lasertherapie in het gelaat”. Houd onze kortingsacties in de gaten en kijk voor meer informatie over vergoedingen op onze informatiepagina over zorgverzekeringen. Littekens op het lichaam worden helaas niet vergoed door de zorgverzekering.

Afspraak maken voor een litteken laserbehandeling

Wilt u naar aanleiding van bovenstaande informatie een afspraak maken voor een intakegesprek? Neem dan contact met ons op of plan een gratis intake. Als u vragen heeft over de littekens laserbehandeling kunt u deze ook stellen via ons WhatsApp nummer: 06-20799825.

Laserbehandeling littekens
*Onderstaande prijzen zijn indicatieprijzen. De exacte prijs wordt tijdens het intakegesprek bepaald en is afhankelijk van de grootte en complexiteit van het litteken.
Acnelittekens hele gelaat
€475,- p.b.
Acnelittekens wangen klein
€185,- p.b.
Acnelittekens wangen groot
€275,- p.b.
Chirurgisch litteken
Vanaf €100,- p.b.
Brandwond littekens
Vanaf €150,- p.b.
Littekens groot gebied
€250,- p.b.
Littekens klein gebied
€185,- p.b.
Het team van Medi Skin Care
Mariëtte Annema
Huidtherapeut & oprichtster.
Olle Coppens
Support medewerker
Liza Sophie de Boer
Algemeen manager
Leonie Rappard
Huidtherapeut
Elena Vasilev
Huidtherapeut
Melanie Leisink
Huidtherapeut
Jessica Gooijer
Huidtherapeut
Rosanne Stekelenburg
Huidtherapeut
Harriet Hedley
Huidtherapeut
Krista van der Velde
Huidtherapeut