Rhinophyma

Rhinophyma wordt vaak geassocieerd met een ‘drankneus’, maar niks is minder waar. Rhinophyma is een huidaandoening bij de neus die wordt gezien als het eindstadium van actieve rosacea. Een rhinophyma neus gaat niet vanzelf over.

Wat is rhinophyma?

Rhinophyma is een huidaandoening waarbij er sprake is van ernstige verdikking en bobbels op de neusvleugels en het puntje van de neus. Er is bij deze huidaandoening sprake van sterk vergrote poriën en verwijde bloedvaatjes, waardoor de neus een dooraderd uiterlijk krijgt. Het is een variant of eindstadium van de huidaandoening rosacea of ernstige couperose. Rhinophyma komt voornamelijk voor bij mannen van middelbare leeftijd met verwijde bloedvaten en poriën. Echter kan rhinophyma ook in zeldzame gevallen bij vrouwen voorkomen.

Oorzaken van rhinophyma

De oorzaak van rhinophyma is niet geheel duidelijk. Wel is gebleken dat er een nauw verband staat met de huidaandoeningen rosacea en couperose. Vaak is rhinophyma het eindstadium van deze twee huidaandoeningen. Verder wordt vermoed dat ook de aanwezigheid van mijt van invloed is op het ontstaan van rhinophyma. Hoewel lange tijd verondersteld werd dat alcohol een belangrijke rol zou spelen bij het ontstaan van rhinophyma, blijkt dit geen verband met elkaar te hebben.

Behandeling van rhinophyma

Wilt u uw rhinophyma verminderen? Onze huidtherapeuten kunnen deze huidaandoening uitstekend behandelen met lasertherapie. Bekijk meer informatie over onze rhinophyma laserbehandeling.

Het team van Medi Skin Care
Mariëtte Annema
Huidtherapeut & oprichtster.
Melissa van den Brink
Huidtherapeut
Olle Coppens
Support medewerker
Liza Sophie de Boer
Algemeen manager
Leonie Rappard
Huidtherapeut
Elena Vasilev
Huidtherapeut
Melanie Leisink
Huidtherapeut
Jessica Gooijer
Huidtherapeut
Rosanne Stekelenburg
Communicatiemedewerker en huidtherapeut
Harriet Hedley
Communicatiemedewerker en huidtherapeut