Fibromen (steelwratjes)

Fibromen oftewel steelwratjes zijn goedaardige huidtumoren en komen bij 25% van de populatie voor. Fibromen zijn opgebouwd uit bindweefsel en worden een steelwratje genoemd omdat het aangroeisel met een klein steeltje vastzit aan de huid. Vaak komen de steelwratjes voor in de hals, onder de bh-rand, op de romp en buik, in de liezen, oksels en rond de oogleden. Patiënten ervaren de fibromen vaak als cosmetisch storend en kunnen er last van hebben, omdat de steelwratjes kunnen jeuken.

Wat zijn fibromen precies?

Fibromen of steelwratjes zijn elastische, loszittende aangroeisels op de huid. De steelwratjes zijn vaak huidkleurig of lichtbruin. Fibromen zijn 2 tot 5 millimeter groot. Fibromen komen in grote getallen voor op het lichaam of als enkele plekjes.

Oorzaak van fibromen

Fibromen ontstaan vaak naarmate mensen ouder worden. Vaak neemt het aantal fibromen of steelwratjes toe bij vrouwen in de menopauze. Bij mensen met overgewicht ontstaan er vaak veel fibromen op één plek. Ook de schuring en wrijving van kledeing, zoals de bh-rand, lokken het ontstaan van fibromen uit. Een andere rol bij het ontstaan van fibromen is een verminderde glucosetolerantie, de mate waarin het lichaam suiker verwerkt.
Hoewel fibromen of steelwratjes eruit zien als kleine wratjes, zijn ze niet besmettelijk.

Behandeling van fibromen

Fibromen oftewel steelwratjes zijn effectief te behandelen door middel van lasertherapie. De prijs wordt bepaald op basis van de hoeveelheid fibromen. Lees hier meer over de laserbehandeling van fibromen.

Het team van Medi Skin Care
Mariëtte
Oprichter & onderzoek
May
Receptie/communicatie en huidtherapeut
Liza Sophie
Algemeen manager
Marise
Huidtherapeut
Renske
Huidtherapeut
Krista
Huidtherapeut & onderzoek
Tirza
Algemeen Manager, masseur, cryo specialist
Nina
Huidtherapeut en management
Ezgi
Huidtherapeut
Anne
Huidtherapeut
Naomi
Huidtherapeut
Marco
Dermatoloog
Erwine
Receptie/communicatie en financieel medewerker
Julia
Huidtherapeut