Wratten

Wratten zijn bloemkoolachtige aangroeisels van de huid met name op de handen en voeten. Watten zijn zeer besmettelijk en kunnen een onsmakelijke uitstraling hebben. Veel mensen ervaren wratten als zeer onprettig en schamen zich ervoor. Wratten kunnen ook pijnlijk zijn, met name wratten op de voeten.

Wat zijn wratten?

Wratten zijn goedaardige kleine, harde, droge bultjes op de huid die veroorzaakt worden door een virus. Wratten kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar bevinden zich vooral op handen en voeten. Vooral kinderen hebben vaak last van wratten, evenals mensen met een verzwakte weerstand. Wratten gaan vaak niet vanzelf weg, als het virus verspreid is over de handen of voeten. Een enkele wrat kan in sommige gevallen wel uit zichzelf verdwijnen.

Oorzaken van wratten

Wratten ontstaan door een infectie van de huid met een virus dat het Humaan Papilloma Virus (HPV) heet. Dit virus zorgt ervoor dat cellen van de huid ongewoon snel gaan groeien. Het HPV-virus is erg besmettelijk en kan zich verspreiden van mens op mens. Dat kan door direct huidcontact maar ook door in contact te komen met besmette oppervlakken, bijvoorbeeld via een kleedkamer vloer. Als je met het virus in contact ben gekomen duurt het drie tot zes maanden en soms zelfs langer totdat dit is omgezet naar wratten. Nadat het lichaam één keer wratten heeft gehad wordt het lichaam immuun voor het virus.

Symptomen van wratten

Wratten is een onschuldige huidaandoening, maar kunnen vervelende klachten veroorzaken. Zo kunnen wratten op de voeten pijn geven tijdens het lopen. Het grootste nadeel is dat wratten er cosmetisch niet prettig uit zien.

Er kunnen verschillende type wratten worden onderscheiden:

-Gewone wratten: kleine, ronde gezwelletjes die ruw en hard aanvoelen. Deze wratten komen voornamelijk voor op handen, vingers, tenen en knieën,
-Voetwratten: een plattere variant van de gewone wrat, welke op de onderkant van de voeten groeien.
-Genitale wratten: wratten die qua uiterlijk lijken op gewone wratten en alleen in de schaamstreek of rond de anus groeien. De verspreiding ervan vindt plaats via seksueel contact.
-Platte wratten: een gladdere, vlakkere en kleinere variant, welke vaak voorkomt op het gezicht, de onderarmen, de rug van de handen en de benen.
-Draadvormige wratten: een gesteelde variant van de gewone wrat, welke voorkomt op de lippen, oogleden of neus.
Ouderdomswratten: ruwere variant van de gewone wrat, welke voornamelijk op de rug, borst of in het gezicht ontstaan. In tegenstelling tot andere wratten worden deze niet door een virus veroorzaakt.

Behandeling van wratten

Wilt u uw wratten verminderen? Onze huidtherapeuten kunnen deze huidaandoening uitstekend behandelen met CO2 en/of N:de yag lasertherapie. Bekijk meer informatie over onze wratten laserbehandeling.

 

Het team van Medi Skin Care
Mariëtte
Oprichter & onderzoek
May
Receptie/communicatie en huidtherapeut
Liza Sophie
Algemeen manager
Marise
Huidtherapeut
Renske
Huidtherapeut
Krista
Huidtherapeut & onderzoek
Tirza
Algemeen Manager, masseur, cryo specialist
Nina
Huidtherapeut en management
Ezgi
Huidtherapeut
Anne
Huidtherapeut
Naomi
Huidtherapeut
Marco
Dermatoloog
Erwine
Receptie/communicatie en financieel medewerker
Julia
Huidtherapeut