Littekens

Onze huidtherapeuten behandelen dagelijks patiënten met verschillende soorten littekens. Van simpele littekens die zijn ontstaan door een val, acné-littekens, tot complexe brandwondenlittekens, littekens die zijn ontstaan na een operatie of keloïd littekens. Tijdens het gratis intakegesprek kijken wij naar het litteken en geven wij een realistisch beeld van wat voor behandeling er mogelijk is en het te verwachten resultaat. Achter sommige verhalen zit emotionele bagage, waardoor het moeilijk is voor patiënten om erover te praten. Onze huidtherapeuten zullen er altijd naar streven om zo goed mogelijk te luisteren naar uw verhaal en u te steunen in het proces.

Wat is een litteken precies?

Een litteken is een huidaandoening die overblijft na een diepe beschadiging van de huid, als gevolg van een ongeval, huidziekte of operatie. Deze bestaat uit bindweefsel en kan in principe overal op het lichaam voorkomen. Meestal geeft deze huidaandoening weinig problemen. In sommige gevallen kan een litteken, afhankelijk van het uiterlijk, de grootte en de plaats op de huid – leiden tot ernstige cosmetische en psychosociale problemen. In de meeste gevallen zal een litteken er in het begin wat rood en dik uit zien. Het kan echter tot 18 maanden na de huidbeschadiging duren, voordat het litteken geleidelijk wat smaller en minder opvallend wordt.

Soorten littekens

Littekens bestaan er in alle soorten en maten. Sommige mensen houden hun litteken vanwege sentimentele waarde, terwijl anderen zich er juist aan storen of er last van hebben (pijn en verstoring van de mobiliteit). Het soort litteken dat overblijft na verwonding van de huid is afhankelijk meerdere factoren. Zoals de aanleg voor de ontwikkeling van bepaalde littekens, de leeftijd, huidskleur (donkere huidtypen hebben een verhoogd risico op littekenvorming), de plaats van het litteken (op bewegelijke lichaamsdelen als de rug en schouders kunnen deze door uitrekking groter worden) en of een wond geïnfecteerd raakt. Zie hieronder een overzicht van de verschillende soorten littekens. Al deze soorten worden tevens behandeld door onze huidtherapeuten.

Normale littekens

Normale littekens zien er vaak uit als een wit, rood of huidkleurig streepje in de huid, ontstaan na een operatie of ongeluk. Normale littekens geven vaak geen fysieke klachten, maar kunnen soms wel als cosmetisch storend ervaren worden.

Acné-littekens

Acné littekens zijn beschadigingen in de huid, ontstaan door acné ontstekingen. Deze littekens kunnen zowel voorkomen in het gezicht,  de rug en de borst. Bij acné is overmatige talgproductie vaak het probleem die de ontstekingen veroorzaakt. De kans op het ontstaan van acné-littekens wordt groter naarmate de ontstekingen verergeren. De ontstekingen geven niet alleen aan schade aan de talgklieren maar ook aan alle belangrijke onderdelen van het bindweefsel. Na genezing wordt het normale bindweefsel vervangen door littekenweefsel. De conclusie is dan ook dat hoe eerder de ontstekingen worden behandeld, hoe minder groot de kans is dat er acné-littekens ontstaan.

Atrofische littekens

Atrofische littekens liggen dieper in de huid en zien er vaak uit als putjes. De huid ziet er dunner en meer doorschijnend uit. Deze littekens komen vaak wanneer mensen last hebben gehad van acne of waterpokken. Het atrofische litteken ontstaat wanneer het normale genezingsproces wordt verstoord waardoor er onvoldoende nieuw huidmateriaal wordt aangemaakt. De huid is bij een atrofisch litteken dunner als gevolg van een verminderde aanmaak aan bindweefsel.

Hypertrofische littekens

Een hypertrofisch litteken is een verdikt litteken waarbij er een te grote hoeveelheid aan collageen weefsel aanwezig is. Een hypertrofisch litteken ontstaat circa 3 weken na de verwonding en zal gedurende een periode van een aantal maanden tot een jaar of langer voortdurend dikker worden. Een hypertrofisch litteken komt vooral vaak voor op de borst, de schouders, de armen en de nek. Vooral jonge mensen kunnen met deze huidaandoening te maken krijgen. Een hypertrofisch litteken ligt bovenop de huid en is rood tot lichtroze van kleur. Naast het afwijken van kleur kan het verdikte litteken jeuken en/of pijn doen. Hypertrofische littekens komen het meeste voor bij jonge mensen, op plaatsen als de borst, de schouders, de armen of de nek.

Brandwonden littekens

Bij brandwonden littekens is de huid zwaar beschadigd. De huid bestaat onder anderen uit meerdere huidlagen, haren, zenuwen, zweet- en talgklieren en bloedvaten. Het is afhankelijk van de graad van de verbranding tot hoe diep er in de huidlaag beschadigd is. De diepte van een brandwonden littekens is afhankelijk van de oorzaak van verbranding, de temperatuur en de inwerkingstijd. Deze diepte wordt aangeduid in eerstegraads, tweedegraads, derdegraads of vierdegraads brandwonden. Een eerstegraads brandwond geneest volledig zonder littekens. Bij een oppervlakkige tweedegraads brandwond zal de huid binnen twee weken herstellen zonder littekens. Bij een diepe tweedegraads brandwond is de kans op littekenvorming groot. Bij een derde- of vierdegraads brandwond gaat de genezing altijd gepaard met littekens. Door het genezingsproces van een brandwond kan er, afhankelijk van de diepte van de wond, een litteken ontstaan. Brandwonden littekens kunnen zowel op als in de huid liggen. In sommige gevallen zijn deze roze en dieprood van kleur. Vaak kunnen brandwonden littekens trekkerig aanvoelen omdat het littekenweefsel aan elkaar vast zit gekleefd. De mate waarin het andere klachten geeft hangt grotendeels af van de plaats op de huid. Brandwonden littekens verdwijnen helaas niet vanzelf, maar kunnen door onze huidspecialisten wel goed behandeld worden.

Keloïd littekens

Een keloïd litteken is een verdikt litteken waarbij sprake is van een abnormale toename van littekenweefsel. Het keloïd litteken is vaak veel groter dan de oorspronkelijke huidbeschadiging.
Keloïde littekens zijn aanvankelijk rood van kleur, maar worden later lichter en meer huidkleurig. Daarnaast worden deze littekens gekenmerkt door een gladde, verdikte en vaak glanzende plek. Keloïde littekens kunnen ontstaan tijdens of na de beschadiging van een wond en het genezingsproces wat hierop volgt. Tijdens dit genezingsproces zijn er verschillende cellen betrokken bij het vormen van nieuw weefsel in de huid. Verloopt dit proces niet zoals het hoort, bijvoorbeeld door een ontsteking of te veel trekkracht, kan er een keloïd litteken ontstaan. Voorbeelden van wonden waarbij een keloïd litteken kan ontstaan, zijn: een operatiewond, vaccinatie, brandwond, tatoeages, piercings of acné-littekens. Ras en erfelijke factoren spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van keloïde littekens. Donkere huidtypen hebben een verhoogd risico op het verkrijgen van een keloïd litteken.

Automutilatie littekens

Automutilatie littekens zijn littekens die zijn veroorzaakt door zelfbeschadiging. De reden achter zelfbeschadiging is per persoon verschillend. Psychologische problemen zoals angst, woede, verdriet of een negatief zelfbeeld kunnen leiden tot zelfbeschadiging. Omdat mensen hun emoties en gevoelens niet weten te plaatsen, kunnen zij zichzelf beschadigen door middel van automutilatie. Of er littekenweefsel ontstaat is weer afhankelijk van hoe erg de huidbeschadiging is. Patienten met automutilatie littekens zijn zich tijdens de zelfbeschadiging niet altijd bewust van de gevolgen. De automutilatie is een korte termijn oplossing waarbij de aandacht snel wordt afgeleid van de psyschologische problemen van de patient. Vaak ontstaan er diepe littekens doordat de patient zichzelf telkens op de zelfde plek beschadigd. Automutilatie littekens komen vaak voor op de onderarmen, benen, maar ook op buik en borsten. Automutilatie littekens ontstaan vaak door krassen, snijden, of het uitdrukken van sigaretten op de huid.

De behandeling van littekens

Onze huidtherapeuten zijn gespecialiseerd in de behandeling van verschillende soorten littekens. Van simpele littekens tot complexere littekens. Lasertherapie biedt een effectieve oplossing waarbij het litteken behandeld wordt, zonder de omringende huid te beschadigen. Littekens worden behandeld door middel van fractionele- en/of CO2 lasertherapie. Bekijk meer informatie over onze littekenbehandelingen hier.

Het team van Medi Skin Care
Mariëtte
Oprichter & onderzoek
May
Receptie/communicatie en huidtherapeut
Liza Sophie
Algemeen manager
Marise
Huidtherapeut
Renske
Huidtherapeut
Krista
Huidtherapeut & onderzoek
Tirza
Algemeen Manager, masseur, cryo specialist
Nina
Huidtherapeut en management
Ezgi
Huidtherapeut
Anne
Huidtherapeut
Naomi
Huidtherapeut
Marco
Dermatoloog
Erwine
Receptie/communicatie en financieel medewerker
Julia
Huidtherapeut