Acné
Acné is een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij de mens. Hoewel acné vaak geassocieerd wordt met de puberteit, kunnen mensen ook op latere leeftijd last krijgen van acné. Acné kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld levensstijl, voeding of hormonale factoren. Naast een analyse te maken van de huidproblemen, kijken onze huidtherapeuten tijdens het intakegesprek daarom ook naar de persoonlijke situatie van de patiënt. Op die manier kan er samen gezocht worden naar een passende oplossing en behandeling voor de acné.
Wat is acné?
Acné is een ontsteking van de talgkliertjes in de huid. Als gevolg hiervan ontstaan mee-eters, puistjes of pukkels. Talgkliertjes zitten overal in de huid, behalve in de handpalmen en voetzolen. Acné kan dan ook voorkomen op alle plaatsen waar talgkliertjes zitten, zoals op de rug, schouders en in het gezicht. Met name het hoofd en de kin. Hoewel de huidaandoening acné onschuldig is, kan deze cosmetisch als zeer storend worden ervaren.
Symptomen van acné
Bij acné is er sprake van een overmatige productie van talg, waardoor dode huidcellen ontstaan. Deze cellen blijven vervolgens in de haarfollikel hangen, wat mee-eters of comedonen tot gevolg heeft. Mee-eters zien eruit als zwarte, open of witte gesloten puntjes. Van hieruit kunnen ontstekingen ontstaan. Na infectie kunnen er ook etterige puisten en abcessen op het gezicht en vooral de rug voorkomen. De huid kan gezwollen raken. In een later stadium kunnen er ook littekens ontstaan.
Er zijn verschillende typen acné te onderscheiden. Bij al deze soorten acné ontstaan er voornamelijk mee-eters. Deze kunnen grijs of zwart zijn wanneer ze open zijn, en wit wanneer ze gesloten zijn en de talg ophoopt.
We onderscheiden de volgende type acné:
–Acné vulgaris: dit is de medische term voor jeugdpuistjes. Het is dan ook verreweg de meest voorkomende vorm van acné. Dit type kan alle kenmerken van acné vertonen, meestal in een vrij milde vorm.
–Acné conglobata: bij dit type zijn de talgklieren zeer heftig ontstoken, met name op de rug, schouders en borst. Dit leidt tot dikke, rode en pijnlijke bobbels (infiltraten) en holtes die met pus gevuld zijn (abcessen). Vooral jonge mannen hebben een grote kans om deze vorm van acné te ontwikkelen die ook op hun volwassen leeftijd (na het 20e levensjaar) nog actief blijft. Na genezing blijven vaak ontsierende littekens achter.
–Acné fulminans: deze zeer heftige (en gelukkig zeldzame) vorm van acné begint heel plotseling. De afwijkingen van de huid lijken erg op die van acne conglobata met het verschil dat de patiënt ziek is en last kan hebben van gewichtsverlies, gewrichts- en spierpijnen.
–Acné infantum: wordt ook wel baby-acne genoemd en is eigenlijk een buitenbeentje in de ‘acne-familie’. Het komt vrij vaak voor dat pasgeboren baby’s kleine acne-puistjes in het gezicht krijgen onder invloed van hormonen zoals androsteron en testosteron. De verschijnselen zijn meestal mild en verdwijnen vanzelf.
–Acné ectopica (hidradenitis suppurativa): is een chronische ontsteking van de haarzakjes. De ontstekingen komen vaak voor in de liezen en oksels. Deze vorm van acné ontstaat meestal na de puberteit en komt meer voor bij volwassen die roken en overgewicht hebben.
Oorzaken van acné?
Acné ontstaat door een ontsteking van de talgklieren (talgklierfollikels). In de meeste gevallen begint acné in de puberteit, wanneer de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat. De talgklieren in het gezicht, op de rug en de borst worden groter en produceren meer huidsmeer of talg. Indien er te veel talg wordt afgescheiden, kan de talg zich ophopen en kan de uitvoergang van de talgklier verstopt raken. Deze talgophopingen worden mee-eters of comedonen genoemd. Er zijn oppervlakkige, open mee-eters (zwarte comedonen) en meer onderhuids gelegen, gesloten mee-eters. (witte comedonen)
De talgophoping wordt nog versterkt door toegenomen verhoorning van de afvoergang van de talgklier, waardoor deze nauwer wordt. In de talgklieren bevinden zich bacteriën, die de talg omzetten in vetzuren. Door de opgehoopte talg en de irriterende vrije vetzuren zet de verstopte follikel steeds verder uit en scheurt deze uiteindelijk open. De irriterende stoffen komen in de aangrenzende huid terecht en veroorzaken ontstekingen. Hierdoor ontstaan pukkels en puistjes.
Er zijn diverse factoren die acné kunnen verergeren, zoals:
-Hormonale factoren
-Genetische factoren
-Psychologische stress
-Druk en wrijving op de huid
-Chemische stoffen
-Geneesmiddelen
-Afsluitende cosmetica
-Druk door kleding op de huid
-Hoge vochtigheidsgraad van de omgeving
Behandeling van acné
Wilt u acné verminderen? Wij hebben verschillende methodes om acné te behandelen, zoals lasertherapie, chemische peelings, de Sebacia behandeling met micro gouddeeltjes, dieptereinigingen en infraroodtherapie. Tijdens het intakegesprek zal de huidtherapeut een persoonlijk advies geven en kijken welke behandeling het meest effectief is om de acné te kunnen behandelen. Bekijk hier meer informatie over onze acné behandelingen.