Hidradenitis suppurativa

Hidradenitis suppurativa is een pijnlijke huidaandoening die de kwaliteit van leven zwaar kan beinvloeden. Hidradenitis suppurativa is een chronische ontsteking van de haarzakjes. Hidradenitis suppurativa komt vaak voor op ongemakkelijke plaatsen zoals de liezen, binnenkant van de benen, schaamstreek, de billen of onder de borsten.

Wat is hidradenitis suppurativa?

De huidaandoening hidradenitis suppurativa betekent ‘etterende zweetklierontsteking’ en is een chronische ontsteking van de haarzakjes. Deze aandoening lijkt veel op een acné ontsteking en wordt daarom ook wel acné inversa genoemd. Hidradentitis suppurativa is voornamelijk gelokaliseerd in de lichaamsplooien; vooral de liezen en de oksels, maar ook op andere plaatsen zoals de billen, onder de borsten of in de nek. Hidradentitis suppurativa komt vaak tot uiting in de puberteit, maar kan ook op volwassen leeftijd ontstaan.

Oorzaken van hidradenitis suppurativa?

De precieze oorzaak van het ontstaan van hidradenitis suppurativa is niet bekend. Meestal ontstaat deze huidaandoening rond of na de puberteit, waarbij het haarzakje wordt afgesloten door huidcellen en als gevolg hiervan verstopt raakt. De talgklieren, de zweetklieren en andere structuren van de huid kunnen bij hidradenitis suppurativa ook ontstoken raken. Factoren als roken, overgewicht, erfelijke aanleg, bacteriën, hormonale factoren, overmatig zweten, strakke kleding en wrijving kunnen invloed hebben op het ontstaan en verergeren van hidradenitis suppurativa.

Symptomen van hidradenitis suppurativa

Hidradenitis suppurativa kenmerkt zich in het beginstadium door een aantal oppervlakkige ontstekingen rond de haarzakjes. Dit kunnen in verloop van tijd diepere ontstekingen worden, met grote pijnlijke zwellingen op de huid als gevolg. Deze met pus gevulde abcessen, kunnen op een gegeven moment doorbreken naar buiten. Abcessen kunnen steeds opnieuw terugkomen op dezelfde plaats. In de ernstigste gevallen is hidradentis suppurativa een zeer beperkende en chronische ziekte, vanwege de pijn en continue uitvloed van talg, vocht en pus uit de ontstoken klieren. Dit kan bovendien onaangenaam ruiken en ziet er ontsierend uit. Wanneer de huid wel van hidradentis suppurativa geneest kunnen er littekens achterblijven, welke niet vanzelf verdwijnen.

Behandeling van hidradenitis suppurativa

Wilt u hidradenitis suppurativa verminderen? Onze huidtherapeuten kunnen deze huidaandoening uitstekend behandelen met lasertherapie. Bekijk hier meer informatie over onze hidradenitis suppurativa laserbehandeling.

Het team van Medi Skin Care
Mariëtte
Oprichter & onderzoek
May
Receptie/communicatie en huidtherapeut
Liza Sophie
Algemeen manager
Marise
Huidtherapeut
Renske
Huidtherapeut
Krista
Huidtherapeut & onderzoek
Tirza
Algemeen Manager, masseur, cryo specialist
Nina
Huidtherapeut en management
Ezgi
Huidtherapeut
Anne
Huidtherapeut
Naomi
Huidtherapeut
Marco
Dermatoloog
Erwine
Receptie/communicatie en financieel medewerker
Julia
Huidtherapeut