Lasertherapie is over de jaren heen een stuk populairder geworden met behulp van veel promotie in de cosmetische wereld. Doordat laseren een vak is waarin er constant nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden kan dit ruimte geven voor wat onduidelijkheden.
Fabel of feit:
- Lasertherapie is niet geschikt voor de donkere huid.
Dit is een van de meest gehoorde fabels op het gebied van laseren. Het klopt dat de donkere huid een andere aanpak nodig heeft in verband met het donkere pigment, echter betekent dit niet dat er geen mogelijkheden zijn. De lasers hebben verschillende instellingen waardoor ook de donkere huid effectief en veilig behandeld kan worden¹.
- Lasertherapie is alleen voor de cosmetische branche.
Niks is minder waar! Naast de behandelingen die alle influencers ondergaan bij de huidtherapeut wordt de lasertherapie ook ingezet voor medische aandoeningen zoals acne, rosacea en melasma. Klik hier voor een overzicht huidaandoeningen die de huidtherapeuten bij Medi Skin Care behandelen.
- Resultaat van de laserbehandelingen verschilt per persoon.
Omdat er per persoon verschillende variabelen mee spelen in het behalen van het beste resultaat is dit dus ook verschillend per persoon, dit is dus een feit. Sommige huiden reageren sneller dan anderen en hebben daardoor minder behandelingen nodig.
- Bij laserbehandelingen ga je een traject aan.
Bij vrijwel alle laserbehandelingen gaat het inderdaad om een traject waarin meerdere behandelingen uitgevoerd worden. Dit komt door het feit dat de huid een complex orgaan is met verschillende factoren die de werking van de huid beïnvloeden.
- Lasertherapie kan alleen gedurende de winterperiode.
Het feit dat er bij een zon gebruinde huid niet gelaserd kan worden geeft vaak het beeld dat er in de zomer niet behandeld kan worden. Dit is echter onjuist en volledig afhankelijk van het individu en het zon gedrag. Door juist te beschermen en passende zonnefilters te gebruiken die ervoor zorgen dat de gelaserde huid beschermd blijft tegen de UV stralingen hoeft behandeling niet gestaakt te worden. De Actinica lotion kwam uit onderzoek bij medische en cosmetische zonnebrand als beste uit de test².
- Keloid littekens kunnen niet gelaserd worden.
Dit is wederom een fabel die absoluut niet waar is. Er zijn verschillende lasers die kunnen worden ingezet voor het behandelen van keloid littekens³. Afhankelijk van het beeld van het litteken en de wensen van de patiënt kan er een behandelplan worden opgesteld door de huidtherapeut.
- Cryolipolyse is hetzelfde als een liposuctie.
Dit is wederom een fabel. Vaak wordt deze vergelijking gedaan omdat het beide een manier is om plaatselijk permanent vet te verwijderen, de werkwijze verschilt echter. Bij een liposuctie wordt het vet op een invasieve manier verwijderd waardoor de hersteltijd wat langer is maar het resultaat wel sneller zichtbaar. Cryolipolyse vernietigd de vetcellen onderhuids en laat het lichaam deze vetcellen opruimen, hierdoor is het resultaat pas na 6-8 weken zichtbaar maar kunt u gelijk na de behandeling de praktijk weer verlaten4.
Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die lasertherapie u kan bieden? Boek dan direct een gratis intake gesprek met de huidtherapeut.
Literatuurlijst
- Adrian, R. M., & Shay, K. P. (2000). 800 nanometer diode laser hair removal in African American patients: a clinical and histologic study. Journal of cutaneous laser therapy, 2(4), 183-190.
- Couteau, C., Paparis, E., & Coiffard, L. J. (2015, December). Comparison of various topical sun protection formulations, based on cosmetic vs medical device status, using in vitro methods to assess their efficacy, photo-stability and water resistance. Annales de dermatologie et de vénéréologie, 143, 2,124-129.
- Arno, A. I., Gauglitz, G. G., Barret, J. P., & Jeschke, M. G. (2014). Up-to-date approach to manage keloids and hypertrophic scars: a useful guide. Burns, 40(7), 1255-1266.
-
Meyer, P. F., Furtado, A. C. G., Morais, S. F. T., de Araujo Neto, L. G., Silva, R. M. V. D., & Medeiros, M. L. (2017). Effects of cryolipolysis on abdominal adiposity of women. Cryoletters, 38(5), 379-386.