Wijnvlekken

Een wijnvlek, oftewel een naevus flammeus, is een opvallende rode vlek op de huid die ontstaat door verwijde bloedvaatjes in de huid. Vaak is de wijnvlek bij de geboorte al aanwezig en kan in de loop der jaren groter worden. Een wijnvlek komt vaak in het gezicht voor, maar kan ook op andere plaatsen op het lichaam voorkomen. Wijnvlekken worden vaak als zeer cosmetisch storend ervaren, en is door de intense kleur ook moeilijk te camoufleren.

Wat zijn wijnvlekken?

Een wijnvlek, ook wel naevus flammeus genoemd, is een aangeboren vaatafwijking die gekenmerkt wordt door te sterk uitgezette bloedvaatjes in de huid. Wijnvlekken komen vooral voor in het gezicht en de hals. Circa 0,3% tot 0,5% van de kinderen wordt geboren met wijnvlekken. Er zit geen verschil in de mate waarin wijnvlekken voorkomen bij jongens of meisjes. Een wijnvlek is een onschuldige aandoening, maar worden vaak als erg storend gezien door patiënten. Wijnvlekken verdwijnen nooit vanzelf.

Oorzaken van wijnvlekken

De precieze oorzaak van wijnvlekken is niet bekend. Wel is duidelijk dat het ontstaan van deze huidaandoening begint in de embryonale fase door een verandering van structuur in het DNA. Ook is onderzocht dat roken, alcoholgebruik of gebruik van medicatie tijdens de zwangerschap geen invloed heeft op het ontstaan van wijnvlekken. Wel is het vermoeden dat erfelijke factoren een rol spelen bij het ontstaan van wijnvlekken.

Symptomen van wijnvlekken

Bij de geboorte van een kindje met een wijnvlek ziet men vaak een vlakke roze verkleuring van de huid. Naarmate het kind volwassen wordt, kunnen de bloedvaatjes verder uitzetten waardoor de wijnvlek groter, donkerder en dikker wordt. Het wordt dan een grote verdikte paarsachtige vlek. Wijnvlekken komen vooral in de hals en het gezicht voor. Bij een klein aantal van de gevallen kan deze huidaandoening gepaard gaan met een neurologische afwijking. Wijnvlekken moeten worden onderscheiden van een hemangioom, wat een plaatselijke toename van bloedvaatjes betreft.

Behandeling van wijnvlekken

Wilt u uw wijnvlekken laten verminderen? Onze huidtherapeuten kunnen deze huidaandoening uitstekend behandelen door middel van lasertherapie. Bekijk meer informatie over onze wijnvlekken laserbehandeling.

 

Het team van Medi Skin Care
Mariëtte
Oprichter & onderzoek
May
Receptie/communicatie en huidtherapeut
Liza Sophie
Algemeen manager
Marise
Huidtherapeut
Renske
Huidtherapeut
Krista
Huidtherapeut & onderzoek
Tirza
Algemeen Manager, masseur, cryo specialist
Nina
Huidtherapeut en management
Ezgi
Huidtherapeut
Anne
Huidtherapeut
Naomi
Huidtherapeut
Marco
Dermatoloog
Erwine
Receptie/communicatie en financieel medewerker
Julia
Huidtherapeut