fbpx

Teleangiëctastieën (vaatjes)

Ons lichaam bestaat uit duizenden kleine bloedvaatjes. Door sommige omstandigheden kunnen die kleine bloedvaatjes meer zichtbaar worden. Als er meerdere rode vaatjes te zien zijn in het gezicht, wordt er gesproken van teleangiëctasieën

Wat zijn teleangiëctasieën?

Teleangiëctasieën ook wel couperose genoemd zijn kleine bloedvaatjes die net onder de huid zitten en blijvend verwijd zijn. Deze huidaandoening ziet eruit als draadvormige rode lijnen en kan overal op het lichaam ontstaan. Teleangiëctasieën begint meestal voor het 40e levensjaar en komt vaker bij vrouwen dan bij mannen. Ook komt het vaker voor bij een blanke huid.

Symptomen van teleangiëctasieën

Teleangiëctastieën bevinden zich vlak onder het huidoppervlak en zien eruit als rode vaatjes met een grootte van maximaal 1 millimeter doorsnede. De vaatjes kunnen los voorkomen en worden dan vaak gezien in de neusplooi of op de neusvleugel. Ook kunnen de vaatjes bundelen tot een groter oppervlak en op de wangen, neus en kin ontstaan. De kleur van teleangiëctastieën kan variëren van helderrood (slagadertje) tot donkerrood. Sommigen zijn paarsblauw, wat betekent dat er een adertje verslapt is. Helaas verdwijnen de adertjes nooit vanzelf. Teleangiëctastieën veroorzaken zeer zelden klachten maar worden cosmetisch gezien wel als onwenselijk ervaren.

Oorzaken van teleangiëctasieën

Teleangiëctasieën ontstaan wanneer de fijne weefselbloedvaatjes in de huid hun elasticiteit verliezen. De vaatjes verwijden waardoor deze overvol raken met bloed en zichtbaar worden op de huid. Vaak is het slapper worden van het bindweefsel van het bloedvat de oorzaak, wat meestal het gevolg is van een langdurige blootstelling aan de zon.

Naast blootstelling aan de zon, zijn er verschillende factoren bekend die het risico op teleangiëctastieën verhogen:

-Acne
-Blootstelling aan extreme warmte of koud
-Blootstelling aan wind
-Zwangerschap
-Genetica
-Het chronisch gebruik van corticosteroïd houdende medicijnen
-Overmatig alcoholgebruik
-Rosacea
-Spataderen
-Veroudering

Behandeling van teleangiëctastieën

Wilt u teleangiëctastieën verminderen? Onze huidtherapeuten kunnen deze huidaandoening uitstekend behandelen met lasertherapie. Bekijk meer informatie over onze teleangiëctastieën laserbehandeling.

Het team van Medi Skin Care
Mariëtte Annema
Huidtherapeut & oprichtster.
Olle Coppens
Support medewerker
Liza Sophie de Boer
Algemeen manager
Leonie Rappard
Huidtherapeut
Elena Vasilev
Huidtherapeut
Melanie Leisink
Huidtherapeut
Jessica Gooijer
Huidtherapeut
Rosanne Stekelenburg
Huidtherapeut
Harriet Hedley
Huidtherapeut
Krista van der Velde
Huidtherapeut