Syringomen

Syringomen zijn kleine witte bultjes die ontstaan door de uitgangen van zweetkliertjes in het gezicht. Syringomen ontstaan vaak onder de ogen. Syringomen lijken op gerstekorrels en worden hier vaak mee verward. In tegenstelling tot gerstekorrels kunnen syringomen niet worden uitgedrukt.

Wat zijn syringomen?

Syringomen zijn goedaardige onderhuidse butljes die ontstaan vanuit de afvoergangetjes van zweetkliertjes in de huid. Syringomen zitten meestal in het gezicht, vooral onder de ogen, het bovenste deel van de wangen, of op het onderooglid. Deze huidaandoening komt ook voor in de oksels, op de hals en de borst en het genitaal gebied. Syringomen ontstaan meestal rond de pubertijd en komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Oorzaken van syringomen

Het is niet bekend waardoor syringomen ontstaan. In de meeste gevallen ontwikkelen syringomen zich vaak in de puberteit, en wat vaker bij vrouwen, waardoor er vaak gedacht wordt aan een hormonale oorzaak. Syringomen kunnen ook in families voorkomen, dus er bestaat een erfelijke factor.

Symptomen van syringomen

De huidaandoening syringomen kenmerken zich door ronde of ovale, licht verheven bultjes. Ze kleuren vaak in huidkleur of doorzichtig. Deze huidaandoening komt vaak voor in groepjes voor en zijn daarbij doorgaans gelokaliseerd op en rondom de oogleden met een grootte van enkele millimeters. Incidenteel komen syringomen ook wel eens voor in de oksels, hals, borst of schaamstreek.  De goedaardige bultjes geven doorgaans geen klachten, zoals jeuk en pijn, maar worden door sommigen wel als cosmetisch storend ervaren. Er bestaat een variant waarbij in korte tijd heel veel bultjes ontstaan. Dit wordt eruptieve syringomen genoemd. Deze ontstaan meestal in de pubertijd en zitten vooral op de buik.

Behandeling van syringomen

Wilt u syringomen verminderen? Onze huidtherapeuten kunnen deze huidaandoening uitstekend behandelen met lasertherapie. Bekijk hier meer informatie over onze syringomen laserbehandeling.

 

Het team van Medi Skin Care
Mariëtte
Oprichter & onderzoek
May
Receptie/communicatie en huidtherapeut
Liza Sophie
Algemeen manager
Marise
Huidtherapeut
Renske
Huidtherapeut
Krista
Huidtherapeut & onderzoek
Tirza
Algemeen Manager, masseur, cryo specialist
Nina
Huidtherapeut en management
Ezgi
Huidtherapeut
Anne
Huidtherapeut
Naomi
Huidtherapeut
Marco
Dermatoloog
Erwine
Receptie/communicatie en financieel medewerker
Julia
Huidtherapeut