fbpx

Spider naevus

Een spider naevus is voor veel mensen ergerlijk. De spider naevus wordt ook wel een “spinnenkop” genoemd, door de uitwaaiering van fijne rode vaatjes rond het rode knopje. Deze vaatjes worden vergeleken met de pootjes van een spin.

Wat is een spider naevus?

Een spider naevus is een vaak voorkomende, goedaardige aandoening van verwijde bloedvaatjes in de huid. Een spider naevus kan bij iedereen voorkomen. In 40% van de vrouwelijke gevallen komt deze huidaandoening tot uiting tijdens een zwangerschap. Ook komt de spider naevus veel voor bij kinderen.

Oorzaken van spider naevus

Hoe een spider naevus precies ontstaat is onduidelijk. Soms ontstaat de spider naevus vanuit het niets, soms door door zonschade of een plek die gestoten is. De spider naevus wordt zichtbaar door een plaatselijke verwijding van een bloedvaatje in de huid. Waarom het bloedvaatje verwijdt, is vaak onduidelijk. Een spider naevus kan soms spontaan verdwijnen, maar dit komt niet vaak voor. Hormonale factoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van een spider naevus. In sommige gevallen kan spider naevus ontstaan door chronische leverziekten of auto-immuunziekten. Er wordt van een spider naevus gesproken wanneer er zich slechts enkele adertjes op de huid bevinden. Bij meerdere spiders spreekt men van de huidaandoening teleangiëctastieën.

Symptomen van spider naevus

Spider naevus kenmerkt zich door een centraal rood vaatbultje zo groot als een speldenknopje, die uitwaaiert in kleine bloedvaatjes welke lijken op de pootjes van een spin. Plaatsen waar deze huidaandoening voorkomt zijn het gezicht, de nek, de handruggen en onderarmen. Bij kinderen en jongvolwassenen komt spider naevus het meest voor op de wangen en bij ouderen ontstaan vaak spiders op de neus en/of neusvleugels.

Behandeling van spider naevus

Wilt u spider naevus laten verminderen? Onze huidtherapeuten kunnen deze huidaandoening uitstekend behandelen met lasertherapie. Bekijk meer informatie over onze spider naevus laserbehandeling.

Het team van Medi Skin Care
Mariëtte Annema
Huidtherapeut & oprichtster.
Olle Coppens
Support medewerker
Liza Sophie de Boer
Algemeen manager
Leonie Rappard
Huidtherapeut
Elena Vasilev
Huidtherapeut
Melanie Leisink
Huidtherapeut
Jessica Gooijer
Huidtherapeut
Rosanne Stekelenburg
Huidtherapeut
Harriet Hedley
Huidtherapeut
Krista van der Velde
Huidtherapeut