Spider naevus

Een spider naevus is voor veel mensen ergerlijk. De spider naevus wordt ook wel een “spinnenkop” genoemd, door de uitwaaiering van fijne rode vaatjes rond het rode knopje. Deze vaatjes worden vergeleken met de pootjes van een spin. Een spinnetje is gemakkelijk en snel te verwijderen met lasertherapie. Lees meer over de behandeling

Wat is een spider naevus?

Een spider naevus is een vaak voorkomende, goedaardige aandoening van verwijde bloedvaatjes in de huid. Een spider naevus kan bij iedereen voorkomen. In 40% van de vrouwelijke gevallen komt deze huidaandoening tot uiting tijdens een zwangerschap. Ook komt de spider naevus veel voor bij kinderen.

Oorzaken van spider naevus

Hoe een spider naevus precies ontstaat is onduidelijk. Soms ontstaat de spider naevus vanuit het niets, soms door door zonschade of een plek die gestoten is. De spider naevus wordt zichtbaar door een plaatselijke verwijding van een bloedvaatje in de huid. Waarom het bloedvaatje verwijdt, is vaak onduidelijk. Een spider naevus kan soms spontaan verdwijnen, maar dit komt niet vaak voor. Hormonale factoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van een spider naevus. In sommige gevallen kan spider naevus ontstaan door chronische leverziekten of auto-immuunziekten. Er wordt van een spider naevus gesproken wanneer er zich slechts enkele adertjes op de huid bevinden. Bij meerdere spiders spreekt men van de huidaandoening teleangiëctastieën.

Symptomen van spider naevus

Spider naevus kenmerkt zich door een centraal rood vaatbultje zo groot als een speldenknopje, die uitwaaiert in kleine bloedvaatjes welke lijken op de pootjes van een spin. Plaatsen waar deze huidaandoening voorkomt zijn het gezicht, de nek, de handruggen en onderarmen. Bij kinderen en jongvolwassenen komt spider naevus het meest voor op de wangen en bij ouderen ontstaan vaak spiders op de neus en/of neusvleugels.

Behandeling van spider naevus

Wilt u spider naevus laten verminderen? Onze huidtherapeuten kunnen deze huidaandoening uitstekend behandelen met lasertherapie. Bekijk meer informatie over onze spider naevus laserbehandeling.

Het team van Medi Skin Care
Mariëtte
Oprichter & onderzoek
May
Receptie/communicatie en huidtherapeut
Liza Sophie
Algemeen manager
Marise
Huidtherapeut
Renske
Huidtherapeut
Krista
Huidtherapeut & onderzoek
Tirza
Algemeen Manager, masseur, cryo specialist
Nina
Huidtherapeut en management
Ezgi
Huidtherapeut
Anne
Huidtherapeut
Naomi
Huidtherapeut
Marco
Dermatoloog
Erwine
Receptie/communicatie en financieel medewerker
Julia
Huidtherapeut