Schimmelnagels

Veel mensen hebben last van schimmelnagels. Schimmelnagels of kalknagels zijn heel besmettelijk en worden vaak opgelopen bij zwembaden en sauna’s. Schimmelnagels kunnen onschuldig zijn in het begin, maar na verloop van tijd steeds meer uitbreiden totdat er geen nagels meer over zijn.

Wat zijn schimmelnagels?

Een schimmelnagel, ook wel kalknagel of mycosenagel genoemd is een schimmelinfectie van één of meerdere nagels van de voeten of handen. Deze aandoening kan zowel bij mannen als vrouwen voorkomen. Bij kinderen komt het nog zelden voor, maar van de mensen tussen 40 en 60 jaar lijdt circa 15 tot 20 procent aan schimmelnagels.

Oorzaken van schimmelnagels

Schimmelnagels komen vaak voor op warme en vochtige plaatsen, denk bijvoorbeeld aan gemeenschappelijke douches, kleedkamers, zwembaden, sauna’s en sporthallen. Door op blote voeten te lopen, is er direct contact met deze schimmelsporen. Bij het onvoldoende afdrogen van de voeten, het gebruiken van kunststof sokken en knellende schoenen, wordt de kans groter dat de schimmel zich innestelt. Schimmels nestelen zich het snelst in bij mensen waarbij de nagels langzaam groeien.

Symptomen van schimmelnagels

Een schimmelnagel kan zowel op de handen als voeten voorkomen. Een schimmelnagel is vaak gedeeltelijk wit, geel of bruinig van kleur. Daarnaast kan de nagel verdikken, hobbelig aanvoelen en soms afbrokkelen. Tevens kan de nagel gedeeltelijk of geheel loskomen van de huid. Een schimmelnagel is besmettelijk, met als gevolg dat nieuwe infecties kunnen worden overgedragen aan andere personen in de omgeving (bijvoorbeeld kleedkamers, sauna’s etc.) maar ook bij zichzelf (besmetting van één schimmelnagel naar andere teennagels).

Behandeling van schimmelnagels

Vaak hebben patiënten met schimmelnagels al alles geprobeerd, van medicatie tot anti-schimmelzalf. Bij schimmelnagels is dat helaas vaak niet genoeg. Onze huidtherapeuten kunnen deze huidaandoening uitstekend behandelen met lasertherapie. Bekijk meer informatie over onze schimmelnagels laserbehandeling.

Het team van Medi Skin Care
Mariëtte
Oprichter & onderzoek
May
Receptie/communicatie en huidtherapeut
Liza Sophie
Algemeen manager
Marise
Huidtherapeut
Renske
Huidtherapeut
Krista
Huidtherapeut & onderzoek
Tirza
Algemeen Manager, masseur, cryo specialist
Nina
Huidtherapeut en management
Ezgi
Huidtherapeut
Anne
Huidtherapeut
Naomi
Huidtherapeut
Marco
Dermatoloog
Erwine
Receptie/communicatie en financieel medewerker
Julia
Huidtherapeut