Rosacea

Rosacea is een huidaandoening waarbij de gezichtshuid ontstoken is. Diffuse en felle roodheid, couperose en bultjes en kleine pustels zijn opvallende kenmerken bij rosacea. Rosacea betekent dan ook letterlijk ‘rood als een roos’Patiënten met rosacea hebben niet alleen last van de rode felheid die zij als storend ervaren, ook branderigheid, opvlammingen, droogte en oogirritatie zijn vervelende kenmerken van rosacea.

Wat is rosacea?

Rosacea is een chronische, niet besmettelijke huidaandoening in het gezicht waarbij de gezichtshuid ontstoken is. Rosacea wordt gekenmerkt wordt door felrode verkleuringen van met name de wangen, het voorhoofd, de kin en de neus. Deze huidaandoening komt vaak voor bij vrouwen tussen de 30 en 50 jaar.  Bij mannen komt rosacea minder vaak voor. Mensen met een licht huidtype hebben vaker rosacea dan mensen met een donkere huid. Deze huidaandoening komt bij circa 10% van de bevolking voor.

Oorzaken van rosacea

De oorzaak van de huidaandoening rosacea is onbekend. Rosacea kan erfelijk zijn,Deze huidaandoening kan worden versterkt door uitwendige factoren, waardoor de klachten kunnen toenemen. Zoals warmte, zonlicht, verkeerde cosmetica, overmatig alcoholgebruik, sterk gekruid voedsel, stress, hormonen en bepaalde medicijnen. Helaas gaat rosacea niet vanzelf over. Als rosacea in een vroeg stadium vastgesteld wordt, kan de huidaandoening met de juiste behandeling goed gestabiliseerd worden.

Symptomen van rosacea

Rosacea wordt vaak verward met acne of couperose. Acne heeft een andere oorzaak en ontstaat door een ontsteking van de talgklieren. Bij couperose zijn er alleen vaatjes aanwezig en komen er geen ontstekingen voor. Bij rosacea zijn het de vaatjes die ontstoken zijn. Deze huidaandoening uit zich in extreme roodheid op de neus, wangen, kin en het voorhoofd. Belangrijkste kenmerken zijn verder blozen, blijvende roodheid, bultjes en puistjes en uitgezette bloedvaatjes. Meestal is de kleur rozerood en soms wat paarsrood. Bij extreme rosacea kan de huid ook gezwollen zijn. Het bekendste voorbeeld daarvan is de huidaandoening rhinophyma. waarbij er sprake is van een verdikte en knobbelige neus. Ongeveer de helft van de mensen met rosacea heeft ook oogafwijkingen. Dit zijn vooral ontstekingen van de oogleden en van het hoornvlies. De meest voorkomende klachten zijn dan droge ogen, een branderig en stekend gevoel, tranende ogen en een gevoel alsof er iets in het oog zit. Ook komt migraine bij relatief veel rosacea patiënten voor, vooral bij hen die last hebben van blozen.

Behandeling van rosacea

Wilt u rosacea verminderen? Onze huidtherapeuten kunnen deze huidaandoening uitstekend behandelen met lasertherapie. Bekijk meer informatie over onze rosacea laserbehandeling.

Het team van Medi Skin Care
Mariëtte
Oprichter & onderzoek
May
Receptie/communicatie en huidtherapeut
Liza Sophie
Algemeen manager
Marise
Huidtherapeut
Renske
Huidtherapeut
Krista
Huidtherapeut & onderzoek
Tirza
Algemeen Manager, masseur, cryo specialist
Nina
Huidtherapeut en management
Ezgi
Huidtherapeut
Anne
Huidtherapeut
Naomi
Huidtherapeut
Marco
Dermatoloog
Erwine
Receptie/communicatie en financieel medewerker
Julia
Huidtherapeut