Pseudofolliculitis barbae

Pseudofolliculitis barbae is een vervelende en pijnlijke huidaandoening die veroorzaakt wordt door ingroeiende haren, die ontstaan door het scheren van gezichtshaar. Pseudofolliculitis barbae kan bultjes, puistjes en andere vormen van irritatie en ontstekingen kan veroorzaken. Pseudofolliculitis barbae kan ook voorkomen bij het scheren van de oksels en schaamstreek.

Wat is pseudofolliculitis barbae?

Pseudofolliculitis barbae is een aandoening die wordt gekenmerkt door scheerbulten, welke ontstaan als gevolg van het scheren van de baardstreek. Bij deze chronische huidaandoening is sprake van kleine ontstekingen in het gezicht en de hals door ingegroeide haren. Pseudofolliculitis barbae kan in twee groepen worden onderscheiden: transfolliculair en extrafolliculair. Extrafolliculair haar groeit direct uit het haarzakje, maar groeit terug in de huid. Transfolliculair haar groeit direct onder de huid, waarbij bultjes, pustels en andere ontstekingen ontstaan.

Oorzaken van pseudofolliculitis barbae

Pseudofolliculitis barbae ontstaat door een ontstekingsreactie in de huid door een ingegroeide haar. Na het scheren of zeer kort knippen van vaak gekrulde haren of kroeshaar, kunnen de haren terug groeien in de huid wat een ontsteking tot gevolg kan hebben. Raciale- en erfelijke factoren spelen een belangrijke rol bij deze huidaandoening.

Symptomen van pseudofolliculitis barbae

De huidaandoening pseudofolliculitis barbae kenmerkt zich door het uiterlijk van veel rode, gevoelige bultjes, puistjes en ontstekingen op lichaamsdelen (gezicht, nek, oksels, schaamstreek, onderbenen) waar geschoren is. Deze bultjes liggen verdeeld volgens het patroon van de ligging van de haren. Vaak gaat deze huidaandoening ook gepaard met jeuk. In veel gevallen ontstaan er bij pseudofolliculitis barbae vanuit de ontstekingen kleine verdikte, donker gepigmenteerde littekens. Hoewel het een goedaardige huidaandoening is, kunnen mensen wel psychische klachten ervaren, wanneer ze een beroep hebben of willen kiezen waar een gladgeschoren uiterlijk van belang is.

Behandeling van pseudofolliculitis barbae

Wilt u uw pseudofolliculitis barbae verminderen? Onze huidtherapeuten kunnen deze huidaandoening uitstekend behandelen met lasertherapie. Bekijk hier meer informatie over onze pseudofolliculitis barbae laserbehandeling.

Het team van Medi Skin Care
Mariëtte
Oprichter & onderzoek
May
Receptie/communicatie en huidtherapeut
Liza Sophie
Algemeen manager
Marise
Huidtherapeut
Renske
Huidtherapeut
Krista
Huidtherapeut & onderzoek
Tirza
Algemeen Manager, masseur, cryo specialist
Nina
Huidtherapeut en management
Ezgi
Huidtherapeut
Anne
Huidtherapeut
Naomi
Huidtherapeut
Marco
Dermatoloog
Erwine
Receptie/communicatie en financieel medewerker
Julia
Huidtherapeut