Ouderdomswratten

Verruca seborrhoica, oftewel ouderdomswratten zijn goedaardige aangroeisels van de huid die voorkomen bij huidveroudering. Wanneer je ouder wordt kunnen deze wratjes vermenigvuldigen tot grote groepen. Ouderdomswratten komen voornamelijk voor op de rug, romp, oksels, gelaat en onder de BH-rand.

Wat zijn ouderdomswratten?

Verruca seborrhoica, in de volksmond ook wel ouderdomswratten genoemd, is een volkomen goedaardig aangroeisel van de huid. Deze huidaandoening heeft, anders dan de naam doet vermoeden, weinig te maken met het ouder worden van de huid. Vroeger dacht men dat deze huidaandoening ontstond door het verouderingsproces van de huid, maar dit is onjuist. In sommige gevallen komen ouderdomswratten ook voor bij jongere mensen. Bij zowel mannen als vrouwen komen ouderdomswratten even vaak voor. Bij donkere huidtypen komt dit vaak voor in de vorm van dermatosis papulosa nigra, dit zijn kleine donkere vlekjes die vaak in het gelaat voorkomen en lijken op donkere sproeten.

Oorzaken van verruca seborrhoica

Er zijn aanwijzingen dat deze wratjes veroorzaakt worden door het HPV virus. Echter is hier te weinig bewijs voor om dit met zekerheid te kunnen zeggen. Uit recentere studies is aangetoond dat het Fibroblast Growth Factor 3 een rol speelt bij het ontstaan van verruca’s. Deze mutatie activeert continue celdeling, waaruit een verruca ontstaat. Hierdoor kan erfelijkheid een rol spelen bij het ontstaan van ouderdomswratten. Ouderdomswratten komen vaker voor bij mensen die veel aan de zon zijn blootgesteld.

Symptomen van verruca seborrhoica

Ouderdomswratten liggen vaak op de huid en voelen daarbij ruw aan, waarbij de kleur in het begin wat geelachtig is. Geleidelijk aan worden de vlekjes steeds donkerder tot zelfs zwarte plekjes. De grootte kan variëren van enkele millimeters tot enkele centimeters. Verruca seborrhoica is vaak meervoudig en soms zelfs in zeer grote aantallen aanwezig. De voorkeurslocaties van deze ouderdomswratten zijn de romp en slapen van het lichaam. Soms komen ouderdomswratten ook voor op de handruggen, onderarmen, onderbenen of op de voeten. Deze huidaandoening wordt dan stuccokeratose genoemd. Bij mensen met een donker huidtype kunnen ouderdomswratten ook voorkomen. We noemen dit dermatosis papulosa nigra. Deze huidaandoening kenmerkt zich door meerdere zwart/bruine plekjes op het gezicht.

Behandeling van ouderdomswratten

Wilt u uw ouderdomswratten verminderen? Onze huidtherapeuten kunnen deze huidaandoening uitstekend behandelen met lasertherapie of curettage. Bekijk meer informatie over ouderdomswratten behandelingen.

 

Het team van Medi Skin Care
Mariëtte
Oprichter & onderzoek
May
Receptie/communicatie en huidtherapeut
Liza Sophie
Algemeen manager
Marise
Huidtherapeut
Renske
Huidtherapeut
Krista
Huidtherapeut & onderzoek
Tirza
Algemeen Manager, masseur, cryo specialist
Nina
Huidtherapeut en management
Ezgi
Huidtherapeut
Anne
Huidtherapeut
Naomi
Huidtherapeut
Marco
Dermatoloog
Erwine
Receptie/communicatie en financieel medewerker
Julia
Huidtherapeut