Ouderdomswratten

Verrucca seborrhoica, oftewel ouderdomswratten zijn goedaardige aangroeisels van de huid die voorkomen bij huidveroudering. Vanaf het veertigste levensjaar kunnen ouderdomswratten ontstaan en gelijdelijk vermenigvuldigen tot grote groepen. Ouderdomswratten komen voornamelijk voor op de rug, romp, oksels en onder de BH-rand.

Wat zijn ouderdomswratten?

Verruca seborrhoica, ook wel ouderdomswratten genoemd, is een volkomen goedaardig aangroeisel van de huid. Deze huidaandoening is het gevolg van de ouder wordende huid en komt vooral voor bij oudere mensen van boven de veertig jaar. In sommige gevallen komen er ook ouderdomswratten voor bij jongere mensen. Bij zowel mannen als vrouwen komen ouderdomswratten even vaak voor, maar bij donkere huidtypen een stuk minder.

Oorzaken van verruca seborrhoica

In tegenstelling tot gewone wratten worden ouderdomswratten niet door een virus veroorzaakt. Verrucca’s ontstaan in de opperhuid en is over het algemeen een gevolg van de ouder wordende huid.  Ook kan erfelijkheid een rol spelen bij het ontstaan van ouderdomswratten. Ouderdomswratten komen vaker voor bij mensen die veel aan de zon zijn blootgesteld.

Symptomen van verruca seborrhoica

Ouderdomswratten liggen vaak op de huid en voelen daarbij ruw aan, waarbij de kleur in het begin wat geelachtig is. Geleidelijk aan worden de vlekjes steeds donkerder tot zelfs zwarte plekjes. De grootte kan variëren van enkele millimeters tot enkele centimeters. Verruca seborrhoica is vaak meervoudig en soms zelfs in zeer grote aantallen aanwezig. De voorkeurslocaties van deze ouderdomswratten zijn de romp en slapen van het lichaam. Soms komen ouderdomswratten ook voor op de handruggen, onderarmen, onderbenen of op de voeten. Deze huidaandoening wordt dan stuccokeratose genoemd. Bij mensen met een donker huidtype kunnen ouderdomswratten ook voorkomen. We noemen dit dermatosis papulosa nigra. Deze huidaandoening kenmerkt zich door meerdere zwart/bruine plekjes op het gezicht.

Behandeling van ouderdomswratten

Wilt u uw ouderdomswratten verminderen? Onze huidtherapeuten kunnen deze huidaandoening uitstekend behandelen met lasertherapie of curettage. Bekijk meer informatie over ouderdomswratten behandelingen.

Het team van Medi Skin Care
Mariëtte Annema
Huidtherapeut & oprichtster.
Melissa van den Brink
Huidtherapeut
Olle Coppens
Support medewerker
Liza Sophie de Boer
Algemeen manager
Leonie Rappard
Huidtherapeut
Elena Vasilev
Huidtherapeut
Melanie Leisink
Huidtherapeut
Jessica Gooijer
Huidtherapeut
Rosanne Stekelenburg
Communicatiemedewerker en huidtherapeut
Harriet Hedley
Communicatiemedewerker en huidtherapeut