Melasma (zwangerschapsmasker)

Melasma wordt ook wel een zwangerschapsmasker genoemd en uit zich in licht- tot donkerbruine vlekken in het gezicht. Melasma kan zich ook enkel uiten op de bovenlip, waarbij er sprake is van een melasma “snor”. Onze HBO-gediplomeerde huidtherapeuten zijn gespecialiseerd in een melasma behandeling.

Wat is melasma?

De goedaardige huidaandoening melasma (zwangerschapsmasker) is een pigmentstoornis waarbij hyperpigmentatie ontstaat in het gezicht. Melasma uit zich in lichte- tot donkerbruine kleurende vlekken op de huid en komt vooral voor op de wangen, het voorhoofd, de slapen, rond de ogen en op de bovenlip. Melasma komt vooral bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd voor. Omdat melasma vaak voorkomt tijdens de periode van zwangerschap staat het ook bekend als ‘zwangerschapsmasker’. Bij mannen komt deze huidaandoening zelden voor.

Oorzaken van melasma

De exacte oorzaak voor melasma is niet bekend. Wel is het duidelijk dat er bij melasma is er sprake van een overgevoelig pigmentsysteem. Melasma kan ontstaan of getriggerd worden door zwangerschap, kuntsmatige UV-straling, het gebruik van anticonceptie, erfelijkheid, het gebruik van bepaalde cosmetica, het gebruik van sommige anti-epileptische geneesmiddelen. Deze factoren kunnen leiden tot een verhoogde activiteit van de pigmentcellen.

Symptomen van melasma

Melasma kenmerkt zich door het ontstaan van lichtbruine tot donkerbruine vlekken in het gezicht. Hierbij zijn voornamelijk het voorhoofd, de bovenlip en jukbeenderen veelvoorkomende plekken. De vlekken kunnen matige tot scherpe grenzen hebben en zijn meestal onregelmatig van vorm. Deze huidaandoening is chronisch van aard en kan altijd weer terugkeren, wanneer de patiënt een bepaalde gevoeligheid hiervoor heeft. Melasma is niet besmettelijk. Melasma onderscheidt zich in twee varianten: melasma dat zich vormt in de opperhuid en melasma dat zich vormt een diepere huidlaag, namelijk de lederhuid. Vaak zien we dat melasma zich ontwikkeld in beide huidlagen. Hoewel melasma goedaardig is, kunnen vrouwen met een ernstige vorm zich erg ongemakkelijk voelen door het esthetisch onprettige aanzicht. Vrouwen willen het daarom meestal laten verminderen.

Behandeling van melasma

Wilt u melasma verminderen? Onze huidtherapeuten kunnen deze huidaandoening uitstekend behandelen met het Spot out masker van Toskani, hierin zitten chemische bestanddelen die de melasma effectief kunnen verminderen. Melasma kan zowel met Spot out masker als met lasertherapie afhankelijk van uw huidtype. Bekijk hier meer informatie over onze melasma behandelingen.

Het team van Medi Skin Care
Mariëtte
Oprichter & onderzoek
May
Receptie/communicatie en huidtherapeut
Liza Sophie
Algemeen manager
Marise
Huidtherapeut
Renske
Huidtherapeut
Krista
Huidtherapeut & onderzoek
Tirza
Algemeen Manager, masseur, cryo specialist
Nina
Huidtherapeut en management
Ezgi
Huidtherapeut
Anne
Huidtherapeut
Naomi
Huidtherapeut
Marco
Dermatoloog
Erwine
Receptie/communicatie en financieel medewerker
Julia
Huidtherapeut