Hemangiomen

Hemangiomen worden ook wel een aardbeivlek genoemd, door de rode en paarse kleur. De hemangioom is een verheven stukje huid, waardoor het vergeleken wordt met een kleine aardbei. Hemangiomen zijn gemakkelijk en snel te behandelen d.m.v. lasertherapie. Lees meer over de behandeling. 

Wat is een hemangioom?

Een hemangioom is een goedaardig gezwel dat is opgebouwd uit bloedvaten. Een hemangioom zit op de huid en komt veelvuldig voor bij baby’s en jonge kinderen. Een hemangioom groeit in de eerste drie maanden het snelst, daarna kan de hemangioom doorgroeien totdat het kind zes tot negen maanden oud is. Een hemangioom kan gedurende het groeiproces minder worden, helemaal verdwijnen doet het vaak niet.

Symptomen van een hemangioom

Een hemangioom ziet eruit als een rode of paarse bult op de huid. Oppervlakkige hemangiomen worden eerst wat roder en kunnen later wat dikker worden. Diepe hemangiomen zijn blauwachtiger van kleur.

Er bestaan verschillende soorten hemangiomen:

  • Tubereus hemangioom / wijnvlek: Ligt in de huid en is blauwgrijs van kleur, de wijnvlek kan in grootte verschillen. Meestal zit de wijnvlek op het gezicht.
  • Caverneus hemangioom / aardbeienvlek: een roze tot dieprode bult op de huid waarbij de grootte varieert tussen enkele millimeters en enkele centimeters. Dit type kan op alle delen van het lichaam voorkomen, maar meestal op het gezicht, het behaarde hoofd, de rug of de borst.
  • Een combinatie van beide hemangiomen

Oorzaken van een hemangioom

De onderliggende oorzaak van het ontstaan van deze gezwellen is niet bekend. Aangezien hemangiomen vaak ontstaan in de periode direct na de geboorte, bestaat het vermoeden dat er hormonen ontbreken, die in de baarmoeder via de placenta van de moeder naar kind gaan. Na de geboorte worden deze hormonen nog niet door de pasgeborene aangemaakt.

Als hemangioom zich bij volwassen ontwikkelt kan dit de volgende oorzaken hebben:

-Ziekte van inwendige organen
-Erfelijkheid
-Overmatig zonlicht

Behandeling van hemangiomen

Wilt u uw hemangioom verminderen? Onze huidtherapeuten kunnen deze huidaandoening uitstekend behandelen met lasertherapie. Bekijk hier meer informatie over onze hemangioom laserbehandeling.

 

Het team van Medi Skin Care
Mariëtte
Oprichter & onderzoek
May
Receptie/communicatie en huidtherapeut
Liza Sophie
Algemeen manager
Marise
Huidtherapeut
Renske
Huidtherapeut
Krista
Huidtherapeut & onderzoek
Tirza
Algemeen Manager, masseur, cryo specialist
Nina
Huidtherapeut en management
Ezgi
Huidtherapeut
Anne
Huidtherapeut
Naomi
Huidtherapeut
Marco
Dermatoloog
Erwine
Receptie/communicatie en financieel medewerker
Julia
Huidtherapeut