Dermale naevi (moedervlekken)

Bijna iedereen heeft wel moedervlekken, maar omdat deze goedaardig zijn, is het niet noodzakelijk om ze te verwijderen. Mocht u deze huidaandoening toch als cosmetisch storend ervaren, kunnen onze huidtherapeuten de dermale naevi goed en relatief pijnloos behandelen door middel van lasertherapie.

Wat zijn dermale naevi (moedervlekken)?

Naevi is een ander woord voor ‘gewone’ moedervlekken. Dermale naevi betekent ‘moedervlekken op de huid’. Dit zijn goedaardige opeenhopingen van pigmentvormende cellen in de huid. Moedervlekken zijn niet altijd bij de geboorte aanwezig maar ontstaan vaak later. Deze huidaandoening ontstaat door een toename van pigmentcellen in de lederhuid. De meeste moedervlekken ontstaan tussen het derde en twintigste jaar. Na het veertigste jaar kan het aantal moedervlekken weer afnemen.

Symptomen van dermale naevi

Dermale naevi oftewel goedaardige moedervlekken kunnen erg verschillen in vorm, grootte, aantal en kleur (huidkleurig, roze, lichtbruin, donkerbruin, tot diep bruinzwart). Sommige moedervlekken hebben ook haargroei; vaak is het één dikke grote haar die uit de moedervlek groeit. Moedervlekken nemen vaak naarmate mensen ouder worden toe. Bij kinderen varieert het aantal moedervlekken vaak van 2 tot 3. Bij volwassenen ligt dit aantal gemiddeld op 20 tot 30 tot soms zelfs honderden, verspreid over het hele lichaam. Goedaardige moedervlekken zijn regelmatig in kleur en vorm. Onrustige moedervlekken zijn weliswaar goedaardig, maar zijn onregelmatig van kleur en vorm. Ook een kwaadaardige moedervlek is vaak grillig en asymmetrisch van vorm en onregelmatig van kleur. Bij twijfel adviseren onze huidtherapeuten altijd om een bezoek te brengen aan uw huisarts.

Oorzaken van dermale naevi

Een moedervlek is een onschuldige stoornis in de ontwikkeling van de huid. Het aantal moedervlekken wordt bepaald door erfelijke factoren en door de mate waarin de huid aan zonlicht wordt blootgesteld. Vooral (overmatige) blootstelling aan de zon in de eerste 15 jaar van het leven is van belang bij de vorming van moedervlekken. Moedervlekken hebben ook vaak te maken met erfelijkheid.

Behandeling van dermale naevi

Wilt u uw dermale naevi (moedervlekken) laten verminderen? Onze huidtherapeuten kunnen deze huidaandoening uitstekend behandelen door middel van lasertherapie. Bekijk meer informatie over onze dermale naevi laserbehandeling.

Het team van Medi Skin Care
Mariëtte
Oprichter & onderzoek
May
Receptie/communicatie en huidtherapeut
Liza Sophie
Algemeen manager
Marise
Huidtherapeut
Renske
Huidtherapeut
Krista
Huidtherapeut & onderzoek
Tirza
Algemeen Manager, masseur, cryo specialist
Nina
Huidtherapeut en management
Ezgi
Huidtherapeut
Anne
Huidtherapeut
Naomi
Huidtherapeut
Marco
Dermatoloog
Erwine
Receptie/communicatie en financieel medewerker
Julia
Huidtherapeut