Actinische keratose

Actinische keratose (zonschade) is een huidaandoening die ontstaat bij overmatige blootstelling aan UV-licht. Actinsische keratose wordt vaak gezien op oudere leeftijd en bij mensen die bijvoorbeeld in de tropen hebben gewoond. Onze huidtherapeuten zien dagelijks veel patiënten met actinische keratose die zijn doorverwezen door hun dermatoloog. Actinische keratose is succesvol en veilig te behandelen d.m.v. CO2- lasertherapie

Wat is actinische keratose?

Actinische keratose is helaas geen onschuldige huidaandoening en wordt beschouwd als voorstadium van huidkanker, type plaveicelcarcinoom. Actinische keratose wordt veroorzaakt door te veel zonlicht of kunstmatige UV-straling.

Oorzaken actinische keratose

Actinische keratose is permanente schade aan de huid en ontstaat door overmatige blootstelling aan UV-straling. Mensen met een blank huidtype zijn extra gevoelig voor het ontwikkelen van actinische keratose. Actinsche keratose wordt vaak gezien bij mensen die lange tijd in de tropen hebben gewoond of in andere warme landen met veel zon. Ook bij jonge mensen kan actinische keratose ontwikkeld worden bij overmatige blootstelling aan de zon of zonnebank. Goede zonbescherming is daarom erg belangrijk om het ontstaan van actinische keratose te voorkomen. Onze huidtherapeuten adviseren daarom Actinica Lotion, een speciale zonbescherming ontwikkeld door dermatologen om huidkanker te voorkomen. Actinica Lotion is speciaal ontwikkeld voor patiënten met een verhoogd risico op het ontwikkelen van huidkanker.

Symptomen actinische keratose

Actinische keratose zien eruit als ruwe verhoornde rode of geelbruine plekjes, in grootte variërend van millimeters tot enkele centimeters. De actinische keratose plekjes kunnen gemakkelijk gaan bloeden als er wrijving ontstaat. Actinische keratose komt voornamelijk voor op het gezicht, de hoofdhuid, de handruggen en onderarmen. De plekjes kunnen pijnlijk zijn. In de loop der jaren kunnen de actinische keratose plekjes kwaadaardig worden en kan er huidkanker ontstaan in de plekjes.

Behandeling van actinische keratose

Actinische keratose is met goedkeuring van de dermatoloog goed te behandelen door middel van lasertherapie. Bekijk hier meer informatie over de laserbehandeling van actinische keratose.

Het team van Medi Skin Care
Mariëtte
Oprichter & onderzoek
May
Receptie/communicatie en huidtherapeut
Liza Sophie
Algemeen manager
Marise
Huidtherapeut
Renske
Huidtherapeut
Krista
Huidtherapeut & onderzoek
Tirza
Algemeen Manager, masseur, cryo specialist
Nina
Huidtherapeut en management
Ezgi
Huidtherapeut
Anne
Huidtherapeut
Naomi
Huidtherapeut
Marco
Dermatoloog
Erwine
Receptie/communicatie en financieel medewerker
Julia
Huidtherapeut