Xanthelasma

Xanthelasma ontstaat door een te hoog cholesterol en ziet eruit als geelwitte verdikkingen rondom de ogen. Vaak worden de verhevingen zowel door mannen als vrouwen als cosmetisch storend en “ongezond” gezien door de opvallende gele kleur die xanthelamsa kan hebben.

Wat is xanthelasma?

Xanthelasma zijn goedaardige, licht verheven, plaatselijke vetophopingen op en rondom het ooglid. Vaak begint xanthelasma als een klein bultje binnenin de ooghoek. De verheving kan zich binnen enkele maanden uitbreiden naar zowel de boven- als onderoogleden. Xanthelasma is onschuldig, maar worden door veel mensen als onplezierig en ontsierend ervaren. Xanthelasma komt vaak voor bij oudere mensen of mensen van middelbare leeftijd.

Symptomen van xanthelasma

De huidaandoening xanthelasma kenmerkt zich als een geelwitte, lichte verdikking die zich op en rondom de oogleden bevindt. In het eerste stadium begint de huidaandoening als een klein individueel plekje, welke op den duur kan samensmelten tot een plek van enkele centimeters. De plekjes kunnen hierbij zacht, vast of kalkachtig aanvoelen. In de meeste gevallen komt xanthelasma symmetrisch op beiden ogen voor, gelokaliseerd in de neushoek. Bij mensen die een bril dragen breidt xanthelasma zich soms uit tot de plaatsen waar druk op de neus wordt uitgeoefend.

Oorzaken van xanthelasma

Xanthelasma ontstaat door een stoornis in de plaatselijke vetophoping. Door een (plaatselijke) vetstofwisselingsstoornis ontstaat er een teveel aan vetbolletjes, triglyceriden en cholesterol in het bloed waarbij deze zich in de cellen van het bindweefsel gaan ophopen. Soms is er bij xanthelasma een erfelijke component aanwezig door onderlinge vetstofwisselingen. Diabetes of een te hoog cholesterolgehalte in het bloed kan ook een aanleiding zijn om de huidaandoening te doen ontwikkelen. Xanthelasma wordt ook gezien als een vorm van huidveroudering.

Behandeling van xanthelasma

Wilt u xanthelasma verminderen? Onze huidtherapeuten kunnen deze huidaandoening uitstekend behandelen met lasertherapie. Bekijk hier meer informatie over onze xanthelasma laserbehandeling.

Het team van Medi Skin Care
Mariëtte Annema
Huidtherapeut & oprichtster.
Melissa van den Brink
Huidtherapeut
Olle Coppens
Support medewerker
Liza Sophie de Boer
Algemeen manager
Leonie Rappard
Huidtherapeut
Elena Vasilev
Huidtherapeut
Melanie Leisink
Huidtherapeut
Jessica Gooijer
Huidtherapeut
Rosanne Stekelenburg
Communicatiemedewerker en huidtherapeut
Harriet Hedley
Communicatiemedewerker en huidtherapeut