Ongewenste haargroei

Veel mensen hebben last van haargroei op plekken waar hij of zij dat liever niet hebben. Dit noemen wij ongewenste haargroei. Per persoon verschilt de ernst en hoeveelheid van de haargroei. Sommige patiënten hebben enkel donshaartjes, anderen hebben last van donkere en dikkere haren. Bij ongewenste haargroei kunnen patiënten zich onzeker voelen en zich schamen. Onze huidtherapeuten zullen hierbij uitermate zorgvuldig met de patiënten in gesprek gaan om te kijken hoe wij hen het beste kunnen ondersteunen in het proces. Ongewenste haargroei is zeer goed te behandelen d.m.v. definitieve laserontharing

Wat is ongewenste haargroei?

Of haargroei ongewenst is, verschilt per persoon. Wij spreken van overbeharing als er op plaatsen waar normaal geen of slechts dunne haren groeien, veel en dikke haren voorkomen. Denk bij vrouwen aan plaatsen als het gezicht, in de hals, op de borst, rond de tepels en op de onderbuik. Vrouwen storen zich over het algemeen dan ook vaker aan ongewenste haargroei dan mannen. Mannen storen zich vaak aan ongewenste haargroei op plaatsen zoals op de rug, nek, schouders en soms borst of buik.

Vormen van ongewenste haargroei

Ongewenste haargroei komt voor in verschillende gradaties en kunnen soms voor meerdere problemen zorgen. Zo kan veelvuldig scheren, epileren of harsen zorgen voor ingegroeide haren of Pseudofolliculitis barbae (scheerirritatie) waarbij bultjes, roodheid en pukkeltjes ontstaan. Er zijn verschillende vormen van huidaandoeningen die ontstaan bij overbeharing of ongewenste haargroei, zie hieronder.

Hirsutisme

Hirsutisme is overbeharing bij vrouwen op plaatsen waar normaal gesproken alleen mannen haren ontwikkelen. In plaats van donshaar ontstaat er veel en donker haar op plaatsen als de bovenlip, wangen, kin en hals, rond de tepels, op de borst, de rug, de buik en de liesstreek. Ook op armen en benen is er dan vaak sprake van overbeharing. De belangrijkste factoren bij het ontstaan van hirsutisme zijn hormonale schommelingen en het gebruik van medicijnen.

Hypertrichose

Hypertrichose is overbeharing op plaatsen waar nature al enige haargroei is. Er kunnen fijne haartjes ontstaan in het gezicht, rond de slapen en bij de wenkbrauwen. Ook haren op de armen, onderbenen en romp kunnen langer worden en in aantal toenemen.  Hypertrichose komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor en ontstaat in de pubertijd.

Hidradenitis suppurativa

De huidaandoening hidradenitis suppurativa betekent ‘etterende zweetklierontsteking’ en is een chronische ontsteking van de haarzakjes. Deze aandoening lijkt veel op een acné ontsteking en wordt daarom ook wel acné inversa genoemd. Hidradentitis suppurativa is voornamelijk gelokaliseerd in de lichaamsplooien; vooral de liezen en de oksels, maar ook op andere plaatsen zoals de billen, onder de borsten of in de nek. Hidradentitis suppurativa komt vaak tot uiting in de puberteit, maar kan ook op volwassen leeftijd ontstaan.

Sinus pilonidalis

Sinus pilonidalis is een haarnestcyste dat voornamelijk in de bilnaad voorkomt. Het betreft een ontsteking die vaak gepaard gaat met veel pijn en pus. Sinus pilonidalis is een veel voorkomende huidaandoening bij jonge mannen onder de 40 jaar.

Oorzaken van overbeharing

Haargroei is genetisch bepaald en afhankelijk van leeftijd, ras en hormonale factoren. Nadat een haar is aangemaakt in het haarzakje (haarfollikel) duurt het maanden of jaren voordat deze uitvalt. Na een rustperiode – variërend van zes weken tot anderhalf jaar – groeit er uit het haarzakje weer een nieuwe haar. Slechts een deel van onze haren is dus zichtbaar. Als het na het epileren of harsen lijkt alsof de haar al na een week weer terugkomt, gaat het in werkelijkheid om een andere haar die er precies naast groeit.

Erfelijkheid

Onze genen en onze hormonen bepalen waar er op het lichaam haar verschijnt, ze bepalen de hoeveelheid en de dikte van de haren en uiteindelijk dus of we licht behaard zijn of overbeharing ervaren. Meestal is er bij hypertrichose sprake van een te hoog gehalte testosteron (mannelijk hormoon) in het bloed.

Behandeling van ongewenste haargroei

Wilt u overbeharing verminderen? Onze huidtherapeuten kunnen deze huidaandoening uitstekend behandelen met lasertherapie. Zowel voor donkere- als lichte huidtypen bieden wij verschillende diverse lasertonharings-behandelingen aan. Bekijk hier meer informatie over laserontharen.

Het team van Medi Skin Care
Mariëtte
Oprichter & onderzoek
May
Receptie/communicatie en huidtherapeut
Liza Sophie
Algemeen manager
Marise
Huidtherapeut
Renske
Huidtherapeut
Krista
Huidtherapeut & onderzoek
Tirza
Algemeen Manager, masseur, cryo specialist
Nina
Huidtherapeut en management
Ezgi
Huidtherapeut
Anne
Huidtherapeut
Naomi
Huidtherapeut
Marco
Dermatoloog
Erwine
Receptie/communicatie en financieel medewerker
Julia
Huidtherapeut